Σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους η κοκαΐνη που κατασχέθηκε είχε καθαρότητα που ξεπερνούσε το 85% και κατά συνέπεια, στην λιανική αγορά και αφού πρώτα είχε νοθευτεί σε ποσοστό 50% το κέρδος από την πώληση του ναρκωτικού θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.

Κατά συνέπεια και όπως γίνεται κατανοητό το χτύπημα που δέχθηκε το καρτέλ τις Κολομβίας που έστειλε την κοκαΐνη στην Ευρώπη, έχασε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα εισέπραττε από την πώληση του ναρκωτικού στις πιάτσες της γηραιάς ηπείρου.

Παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική ποσότητα κοκαΐνης που έφτασε στο Λιμάνι του Πειραιά μέσα σε κοντέινερ με νόμιμο φορτίο και συγκεκριμένα μπανάνες, ανακαλύφθηκε τυχαία όταν ένας τεχνίτης κλήθηκε να επισκευάσει το μηχανισμό ψύξης του «κουτιού», ώστε να μην χαλάσουν οι μπανάνες.

Από εκεί και έπειτα ξεκίνησε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» των αποκαλύψεων, καθώς Λιμενικοί, στελέχη του ΣΔΟΕ και της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, αλλά και τελωνειακοί ενεπλάκησαν στις έρευνες με αποτέλεσμα την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.